Mistä tiedän, mikä on minulle sopiva ala, josta kannattaa aloittaa?
JVG räppää kappaleessaan Matti ja Teppo ”kyl tää kannatti, nyt elän mun unelma-ammattii’’, kun taas iskelmälaulajaduo Matti ja Teppo laulavat heidän eräässä tunnetussa hitissään ”mä joka päivä töitä teen, joka ainoa aamu seitsemäksi meen”.
3-vuotias poikani on sanonut useampaan kertaan, että hänestä tulee isona junanpelastaja, kun taas tyttäreni kertoo tulevaisuuden ammatikseen monialataiteilijan. Junanpelastajan ammatti on minulle tuntematon, mutta toisaalta, en muista lapsuuteni kavereista ketään, joka olisi ilmaissut tulevaisuuden haaveammatikseen tubettaja tai somemarkkinoinnin ammattilainen. Kaikki eivät halua uusiksi Roni Bäckeiksi, Sara Siepeiksi tai Miisa Rotola-Pukkiloiksi, eikä kaikista olekaan niihin hommiin, mukaan lukien itseni. Mistä nuori henkilö tietää, mitä töitä kannattaa lähteä tekemään?
Kaikki tehty työ on hyödyksi
Mielestäni jääkiekkoa oppii pelaamalla jääkiekkoa ja työntekoa oppii tekemällä töitä. Itse koen, että nuorena ei tarvitsekaan vielä tietää, mitä työtä haluaa tulevaisuudessa tehdä. Näen rekrytoijana, että mikä tahansa nuorena tehty työ hyödyttää. Jokainen työyhteisö on erilainen, joten jokaisesta varmasti voi ammentaa asioita, mitä voi tulevaisuudessa hyödyntää. Tänä päivänä ei enää tehdä yhtä pitkiä työuria samassa yrityksessä kuin aikaisemmin, vaan työnantajaa vaihdetaan sekä monesti myös alaa.
Henkilöstöpalvelualaan liitetään vääriä olettamuksia
Henkilöstöpalveluyrityksen kautta töiden hakeminen antaa hyvät mahdollisuudet siihen, että tutustuu useampaan alaan tai yritykseen, sillä yhdellä hakemuksella ja haastattelulla avautuu mahdollisesti useamman eri yrityksen ovet. Itse suosittelenkin, että tiedustelee henkilöstöpalveluyrityksen edustajalta esimerkiksi haastattelussa eri vaihtoehtoja ajatellen työllistymistä. Itselleni tulee vastaan edelleen vanhakantaista ajattelua, että henkilöstöpalveluyrityksen kautta ei kannata tehdä töitä. Alamme on muuttunut muutamassa kymmenessä vuodessa ja tänä päivänä noudatamme samoja työehtosopimuksia, joita asiakasyrityksemmekin. Samanlaisia pinttyneitä ajatuksia on myös eri aloista ja yrityksistä. Nuori, joka hakee kesätöitä, saattaa saada kotoaan tai tutuiltaan vääristynyttä tietoa jonkin tehtaan toimintatavoista, ilmapiiristä tai työtavoista.
Nuorten työllistyminen saattaa olla hankalampaa, muttei mahdotonta
Työ on iso osa elämää. Näin ollen mielestäni on hyvä tähdätä siihen, että työstä pitää. Yli 80-vuotias vaarini on tosin aina ollut sitä mieltä, että ihmisessä, joka pitää työstä, on jotain vikaa. Tästä huolimatta vaarini teki pitkän työuran aloittaen sen jo 14-vuotiaana ja toimi myös yrittäjänä. Nykyään 14-vuotiaana on hankalaa työllistyä kesätöihin, mutta se ei ole mahdotonta. Itse toimin pääsääntöisesti teollisuus- ja logistiikka-alan yritysten parissa, joten työaikalaki sekä työturvallisuuteen liittyvät asiat usein johtavat siihen, että alle 18-vuotiaita ei pysty työllistämään kaikkiin työtehtäviin.
Erilaisten töiden kokeilu luo perspektiiviä
Kannustan ajattelemaan avoimesti eri työmahdollisuuksista. Asenne ratkaisee ja sillä pääsee vaikka K-Rauta-kauppiaaksi, kuten erään K-Raudan kauppiaana toimiva tuttuni on maininnut. Erilaisten töiden tekeminen antaa mielestäni näkemystä työelämään ja erilaisissa töissä työskenteleminen auttaa myös arvostamaan eri ammatteja.
Eräs ystäväni työskenteli aikoinaan tehtaassa ja hänellä oli omasta mielestään kohtuullisen yksinkertainen työtehtävä. Ystäväni huomasi kuitenkin, että hänen työkaverinsa teki vielä yksinkertaisempaa työtehtävää ja ehdotti, että he vaihtaisivat työtehtäviä keskenään joksikin ajaksi ajatellen työkaverinsa työviihtyvyyttä. Seuraavalla tauolla ystäväni työkaveri tuli sanomaan, että voisivatko he vaihtaa takaisin, sillä hänen saamassaan työtehtävässä kuulemma täytyi miettiä liikaa.
Eri ihmiset tykkäävät erilaisista työtehtävistä ja sen tietää vasta, kun jotakin työtä on konkreettisesti tehnyt.
–Rami Korpi
Blogikirjoitukset